EVOLUCIÓ DE LA PANDÈMIA COVID – 20 /4 /2020
Com sabeu es tracta d´una malaltia vírica infecciosa nova de la que coneixem molt poc. Sabem afecta a un 52% de dones , que el 51% son majors de 60 anys i el 55% han tingut contacte directe amb malalts . Per sort pràcticament no afecta a nens ( menys del 1%) i si a un 18 % de sanitaris en el nostre medi.
No sabem si es o no estacional .Te una mortalitat del 10,5% (similar a països del nostre entorn ) La transmissió es directa al parlar i tossir però també per fomites ( al tocar ). Així el virus es conserva durant 72 hores en plàstic, 48 en acer, 24 en cartró i 4 hores en altres estructures.
El temps de contagi de de 4/ 5 dies i a vegades es pot transmetre de forma asimptomàtica. La major carrega viral esta entre el 5 i 7 dia que es quan es compliquen un petit percentatge de pacients i sembla que a partir del 10/14 dia ,encara que surti positiva la PCR ( detecció) , la capacitat de contagi es poc probable.
Sabem que el 81% fan una malaltia lleu, que un 14% requereixen hospitalització, un 5% entra en la UCI i d’aquests el 50% moren.
La clínica es molta variada: Febre (80%), tos ( 70%), ofec (50%), anòsmia (sense olfacte) 80%), dolors musculars, nàusees, diarrea, disfuncions gustatives, alteracions de la coagulació, alteracions cardiovasculars, dermatològiques etc…
Sembla que actua sobre la immunitat creant una resposta inflamatòria amb descarrega de cito-quines. Activació dels macròfags i destrucció del interstici pulmonar en els casos greus.
Hem de saber que actualment no existeix tractament eficaç. Diferents estudis amb antipalúdics, azitromicina, antivírics (Copinavir, Ritonavir, Remdesevir..),corticoides, anticitoquines, immunomoduladors (Tocilizumab, sarilumab).
Les dades d´afectació per comunitats a dia d’avui i calculades per 100.000 habitants son, La Rioja 508, Castella la Mancha 388, Madrid 308, Catalunya 213, Espanya 166, Múrcia 34, Canàries 31 .
Aquí en l´ABS Lleida Rural Sud tenim 18 casos confirmats 180 probables i % desconegut de possibles. Hem tingut 1 defunció i 12 pacients han ingressat a l’hospital .
Totes questes dades son orientatives ja que la forma de compatibilitzar-les es variable, Fins ara només es confirmaven els pacients mes greus que anaven a l’hospital.
El confinament ha donat resultats positius, no entrem en polèmiques de com s’havia de fer, i la experiència de països modèlics com Corea ,que van seguir el confinament forçat al 95% amb test massius de la població ,van demostrar una caiguda espectacular ,però també han tingut un repunt desprès d’arribar pràcticament a zero.
Ni les mesures de limitació de l’activitat i des-confinament i tot el contrari no tenen garanties de eradicació 100% del virus. Pot ser haurem d’aprendre a conviure amb ell, amb la esperança de que aviat surti un tractament efectiu o que la vacunació limiti la seva expansió. De moment aïllament, com marquen els tècnics, utilització de mascaretes quan sortim, rentat escrupolós de les mans, desinfecció amb lleixiu ( 30cc de lleixiu per litre d’aigua) i mesures higièniques.
Esperem tenir aviat disponibles test diagnòstics fiables ( fins ara han estat un fracàs amb poca fiabilitat) .
La vida continua i hem d’intentar potenciar hàbits de vida saludables , alimentació sana ( Amb moltes verdures i fruites, evitant alcohol, tabac i productes molt elaborats, dolços i excés de sal. Molt exercici físic i crear rutines diàries amb molta feina a fer.
En aquests moments, amb tant temps tancats, l’estat d’ànim va a la baixa, tots estem trists, amb por, incerteses i confusió. El confinament no es aïllament i hem d’intentar fer vida de relació contactant amb amics i familiars , ens anirà bé a nosaltres i també a ells.
Una de les tasques més importants dels sanitaris, a part del suport als afectats i contactes que se esta fent en la nostra àrea de una forma exemplar , és cuidar la salut emocional . Hem d’agrair expressament l’interès dels ajuntaments creant grups de suport als més desvalguts i que viuen sols que han estat molt efectius.
No ens hem d’obsessionar amb les noticies de la pandèmia perquè ens donen una part de positiva i una altre de negativa. Realment ningú sap que passarà.
El sentit comú diu que com la epidèmia va a la baixa i com diu un company, sempre desprès de ploure molt al final surt el sol, pensem que això no serà cap excepció i esperem que aviat pugui retornar la normalitat que tant esperem.
Manuel Guiu Bardají. Director ABS Lleida Rural Sud.