EVOLUCIÓ DE LA PANDÈMIA  COVID – 20 /4 /2020

EVOLUCIÓ DE LA PANDÈMIA  COVID – 20 /4 /2020

Com sabeu  es tracta d´una malaltia vírica infecciosa nova de la que coneixem  molt poc. Sabem afecta a un 52% de dones , que el 51% son majors de 60 anys i el 55% han tingut contacte directe amb malalts . Per sort pràcticament no afecta a nens ( menys del 1%) i si a un 18 % de sanitaris en el nostre medi.

No sabem si es o no estacional .Te una mortalitat del 10,5% (similar a països del nostre entorn ) La transmissió es directa al parlar i tossir però també per fomites ( al tocar ). Així el virus es conserva durant 72 hores en plàstic, 48 en acer, 24 en cartró i 4 hores en altres estructures.

El temps de contagi de de  4/ 5 dies  i a vegades es pot transmetre de forma asimptomàtica. La major carrega viral esta entre el 5 i 7 dia que  es  quan es compliquen un petit percentatge de pacients  i sembla que a partir del 10/14 dia ,encara que surti positiva la PCR ( detecció) , la capacitat de contagi es poc probable.

Sabem que el 81% fan una malaltia lleu, que un 14% requereixen hospitalització, un 5% entra en la UCI i d’aquests el 50% moren.

La clínica es molta variada: Febre (80%), tos ( 70%), ofec (50%), anòsmia (sense olfacte) 80%), dolors musculars, nàusees, diarrea, disfuncions gustatives, alteracions de la coagulació, alteracions cardiovasculars, dermatològiques etc…

Sembla que actua sobre la immunitat creant una resposta inflamatòria amb descarrega de cito-quines. Activació dels macròfags i destrucció del interstici pulmonar en els casos  greus.

Hem de saber  que actualment no existeix tractament eficaç. Diferents estudis amb antipalúdics, azitromicina, antivírics (Copinavir, Ritonavir, Remdesevir..),corticoides, anticitoquines, immunomoduladors (Tocilizumab, sarilumab).

Les dades d´afectació per comunitats  a dia d’avui i calculades per 100.000 habitants  son, La Rioja 508, Castella la Mancha 388, Madrid  308, Catalunya  213, Espanya 166, Múrcia 34,  Canàries 31 .

Aquí en l´ABS Lleida Rural Sud  tenim 18 casos confirmats  180 probables i  % desconegut de possibles. Hem tingut  1  defunció  i 12 pacients  han ingressat a l’hospital .

Totes questes dades son orientatives  ja que la forma de compatibilitzar-les es variable, Fins ara  només es confirmaven els pacients mes  greus  que anaven a  l’hospital.

El confinament ha donat resultats positius, no entrem en polèmiques de com s’havia de fer, i la experiència de països modèlics com Corea ,que van seguir el confinament forçat al 95% amb test massius de la població ,van demostrar una caiguda espectacular ,però també han tingut un repunt desprès d’arribar pràcticament a zero.

Ni les mesures de limitació de  l’activitat i des-confinament i tot el contrari no tenen garanties de eradicació 100% del virus. Pot ser  haurem d’aprendre a  conviure amb ell, amb la esperança de que aviat surti un tractament efectiu o que la vacunació limiti la seva expansió. De moment aïllament, com marquen els tècnics, utilització de mascaretes quan sortim, rentat escrupolós de les mans, desinfecció amb lleixiu ( 30cc de lleixiu per litre d’aigua) i mesures higièniques.

Esperem tenir aviat disponibles test diagnòstics  fiables  ( fins ara  han estat un fracàs amb poca fiabilitat) .

La vida continua i hem d’intentar potenciar hàbits de vida saludables , alimentació sana     ( Amb moltes verdures i fruites,  evitant alcohol, tabac i productes molt elaborats, dolços i excés de  sal. Molt exercici físic i crear rutines diàries amb molta feina a fer.

En aquests moments, amb tant temps tancats, l’estat d’ànim va a la baixa, tots estem trists, amb por, incerteses i confusió. El confinament no es aïllament i hem d’intentar fer vida de relació contactant amb amics i familiars , ens anirà bé a nosaltres i també a ells.

Una de les tasques més importants dels sanitaris, a part del suport als afectats i contactes que se esta fent en la nostra àrea de una forma exemplar ,  és cuidar la salut emocional . Hem d’agrair expressament  l’interès  dels ajuntaments creant  grups de suport als més  desvalguts i que viuen sols que han estat molt efectius.

No ens  hem d’obsessionar  amb les noticies de la pandèmia perquè ens donen una part de positiva i una altre de  negativa. Realment ningú sap que passarà.

El sentit comú diu que com la epidèmia  va a la baixa  i com diu un company, sempre desprès de ploure molt  al final surt el sol, pensem que això no serà cap excepció  i esperem que aviat pugui retornar la normalitat que tant esperem.

 

 

Manuel Guiu Bardají. Director ABS Lleida Rural Sud.

Aquesta entrada s'ha publicat en informació sanitària i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.