Sol, solet!!! Els protectors solars en els nens.

sol

Ja tenim aquí  el bon temps, sol, calor  i els nostres nens passaran  a gaudir més estones  a l’aire  lliure. Per aquest  motiu no hem  d’oblidar protegir-los  del sol.

El sol és la principal causa  del càncer de pell. En  els darrers anys s’ha detectat un augment  alarmant  del  nom de casos de càncer de pell entre les persones de raça blanca.

El sol té  efectes beneficiosos per  la nostra vida , però també pot ser perjudicial, i més per als nens. La radiació solar que rebem en la nostra infància, i les cremades solars, deixen un senyal per a tota la vida. L’excés de sol en els primers anys de vida és determinant per a malalties cutànies que es donen en anys més tardans.

Amb aquets consells podreu protegir als vostres fills de les radiacions solars:

1-Evitar l’exposició directa al sol durant  els primers 6 mesos de vida del nadó.

Els nens menors de sis mesos manquen de la capacitat natural de la pell per defensar-se del sol i poden desenvolupar cremades solars greus. Per tant, no s’han d’exposar a la llum directa del sol.

2-No utilitzar protecció solar en nadons de menys de 6 mesos.

Encara que les cremes fotoprotectors solars es poden utilitzar  de forma segura en els nadons per sota dels 6 mesos, les cremes solars poden resultar irritants a causa de les característiques sensibles de la seva pell.

3-Evitar l’exposició al sol, particularment durant les  hores de 10 del matí a 16 de la tarda. .

4-L’elecció del factor de protecció solar depèn del tipus de pell i de l’edat del nen:

–  Els nens entre sis mesos i tres anys s’han de protegir amb un factor de protecció solar igual o superior a 30.

– En nens més grans de tres anys s’han de fer servir com a mínim un factor de protecció solar igual o superior a 15.

5-Cal tenir en compte que el protector solar no serà efectiu si no s’aplica correctament:

  • S’ha d’aplicar 30 minuts abans de sortir de casa. Aquestes substàncies no actuen immediatament; per tant, el seu fill no es pot exposar al sol fins al cap de 20 minuts .Evitar que els teus fills es posin la samarreta immediatament després d’aplicar perquè el teixit de cotó no absorbeixi la crema. Però sobretot, no esperis a arribar a la platja o a la piscina per posar-los la crema perquè durant la primera mitja hora d’exposició al sol solen produir-se les cremades.
  • Renovar el protector solar cada 2 hores. La freqüència de renovació habitual de la crema solar és cada 2 hores, però com els nens s’estan banyant freqüentment, juguen amb l’aigua i mantenen molta activitat física a l’estar jugant constantment, renova el seu protector solar cada menys temps.
  • Assegurar que es cobreix totes les àrees corporals exposades, especialment la cara, els peus i les mans del nen, com també les parts de les cames i dels braços no cobertes per la roba.

6-Protegir amb filtres físics: para-sols, gorres i roba lleugera per cobrir bé la seva pell i evitar que els doni directament el sol.

Cal saber a més a més.

  • S’han de triar les presentacions de línia infantil (perquè són de base més suau i no contenen perfums) i resistents a l’aigua, no tan sols per a activitats de bany, sinó també quan es duen a terme activitats que poden produir sudoració abundant (és a dir, en nens s’han de triar sempre). Aquests protectors solars estan pensats per durar més que els protectors normals en aquestes circumstàncies.
  • No deixi d’aplicar-lo els dies ennuvolats.
  • Cal posar-los ulleres de sol amb filtre per a radiació UV (han d’absorbir tant la radiació UVB com la UVA). Això protegeix la delicada pell que envolta els ulls i prevé, a més a més, el desenvolupament precoç de cataractes.
  • Eviteu productes que combinin protector solar i repel·lent d’insectes, ja que poden no funcionar igual de bé. A més, el protector solar s’ha d’aplicar de nou amb freqüència, mentre que el repel·lent d’insectes aplicat amb massa freqüència podria ser tòxic

 

I sobre tot cal predicar amb l ‘exemple, els pares som els primers que hem protegir-nos del sol.

Més informació a:

https://www.pediatriadelspirineus.org/blog/post/325/Proteccion-Solar-en-Pediatria-Que-hemos-de-saber.

http://faros.hsjdbcn.org/es/articulo/beneficios-inconvenientes-sol-ninos

 

Raquel Plasencia

Pediatra ABS Rural Sud- Granadella

Aquesta entrada s'ha publicat en educació salut i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.